Wednesday, September 12, 2012

Tips untuk breastfeeding mothers dan mitos yg tak perlu dilayan

Kalau melahirkan anak pertama kite mesti penuhkan dada dgn ilmu breastfeeding dulu. Kalau tak kite akan ikut je ape yg orang kata. Nak lawan pon tak berani.

1. Misti ada org kata beli lah FM. Anak tak cukup susu (anak menangis). Padahal nye nangis buk sebab lain. Angin ke. Buang air ke. Sakit perut ke. Cara nak lawan ialah pump susu utk stok dan tunjuk kepada empunya diri. Punyelah susu banyak camne kata tak cukup. Sebab nya kalau kite explain kata susu ibu bagus la bla bla bla org takkan dengar nya. Percaya lah.

2. Bagi anak air masak. Sungguhla tak perlu kalau full breastfeeding sbb susu ibu dah cukup lengkap. Ada foremilk dan hindmilk. Yg foremilk tu cair sket dan yg kemudian tu pekat sket. Lagipon baby breastfeeding biasa lidah dia tak putih. Tapi bersih je.

3. Bila baby dah 4 bulan kalut org suruh campur nestum dlm susu. Why oh why? Nk bagi makan ke minum ni? Kalau minum, minum jela nape campur. Dan kenapakah nestum?? Banyak khasiat ke. Tak paham. Jangan layan.
Hanif dulu aku bg nestum gak(kenapakah??) masa dia 6 bulan. Tapi nasib baik dia allergic. Terus tak bagi.

4. Bila anak dh boleh makan, ada je yg nak suap macam2. Bagi ibu2 yg buat makanan homemade, kene tegas pendirian. Bgtau tanak, saya ada makanan sendiri yg tadek gula dan garam. Hannani mmg tak makan yg bergula dan garam sampai lebih kurang setahun. Ada org kata sampai 2 tahun pon tak boleh. Takyah risau org cakap ape, sbb tu anak kita bukan anak org.

Tu je yg teringat

Itu je yg teringat

Thursday, September 6, 2012

Thursday, May 17, 2012

Next Vacation


Tokyo Disneyland yeay! aik mommy yg excited lebih? btw hanif yang kata dia nak jalan. nak naik aeroplane. nak gi situ nak gi sini. dapat green light je terus beli. Tiket RM3.6 k for four include bag, makan dan seating. Tak sabar!
Adakah sempat beli japanese cotton?? ;p





Friday, May 11, 2012

Saya sudah tua

Masuk marathon tadi 5km. Tgh lari sambil menyesal kenapa masuk. Penat wehhhh. Rasa nk pengsan! Alhamdulillah dapat no 5 dari errrr 20-30 org je kut haha.

Thursday, May 10, 2012

Bag baru saya

Saya takde duit nak beli bag sama bermacam2 kaler. Saya beli sikit je bag kadang2 beli bag baru kene jual yang lama.

Friday, April 27, 2012

Hannani teman mommy kerja

Owh. Memang tak ada gambar kerja sebab gambar kerja tak boleh tunjuk sesuka hati kot?

Tak boleh lawan makanan kita